Amstelkerk

Kunst op locatie

Paasetalage van H48 Gallery in 2005

Lustrumconcert Erasmus Kamerkoor

De vormgeving van het lustrumconcert van het EKK (Erasmus Kamerkoor) in 2001 is tot stand gekomen in overleg en samenwerking met Romain Bischoff (dirigent), Bärbel Kühn (regisseuse), leoNart en Ilona Visser (beeldend kunstenaars). Bij aanvang van het concert was er een groot scherm te zien, met daarop een projectie van een video: 'Nieuwlekkerland'; een weergave van een bol aan een electriciteitskabel, die (als een muzieknoot) ten gevolge van extreme weersomstandigheden (niet merkbaar voor de toeschouwer) traag op en neer deinst tussen de andere kabels, zonder bol. Deze projectie raakt tijdens een performance act doorkliefd. Door deze doorklieving wordt de opstelling van de zangers duidelijk. De zangers stappen aanvankelijk 1 voor 1 door het doek tijdens het zingen. Daarna stormen de rest van de zangers door het doek, de zaal door, totdat achterin de ruimte de finale van dit werk gezongen wordt. Hierna wordt het scherm ontmanteld en worden schilderijen zichtbaar, die achter de zangers aan de muur hangen. Deze werken zijn stilstaande beelden met grote bewegingskracht en muzikaliteit. De aangegeven beweging wordt in stilstaand voortgezet. De finale is geheel donker, met een kleine monitor, waarop de bol vanuit 'het 1e bedrijf' nog dapper doordeinst.

Voor deze video heeft u minimaal Flash player 9 nodig

Kreaktief

Op initiatief van de jumelagecommissie van Nieuwpoort (NL) is het idee gerezen een uitwisselingstentoonstelling te organiseren tussen Nieuwpoort (B) en Nieuwpoort (NL). De vereniging 'Kreaktief' (NL) heeft daarop contact gelgegd met de cultuurdienst in Nieuwpoort (B). Het resultaat: 'NIEUWPOORT DUBBEL BEKEKEN', in de Stadshalle te Nieuwpoort (B), mogelijk gemaakt door de cultuurdienst van de gemeente Nieuwpoort (B) en de jumelagecommissies van de beiden gemeentes. Deze tentoonstelling omvat vrij werk en werk voortgekomen uit projecten die de leden van de vereniging Kreaktief gezamenlijk uitvoerden. Deze projecten organiseren zij halfjaarlijks ter opluistering van de expositieruimte 'de Lichtstraat' van het gemeentehuis van de gemeente Liesveld, waartoe Nieuwpoort (NL) behoort.

De gezamenlijke projecten getiteld: 'Schalen', 'Lekpottten', 'Poortse Dozen', 'Schelpen' en de nieuwe serie etsen onder de titel 'Van Hier', hebben geleid tot een variatie aan beelden en plat werk, dat een inzicht geeft in de levens en belevingen van de leden van de groep 'Kreaktief' in hun Nieuwpoort (NL). In de individuele presentaties wordt een indruk gegeven van het vrije werk dat de verschillende exposanten maken. Tijdens deze tentoonstelling willen de leden van 'Kreaktief' graag contacten leggen met 'soortgenoten' uit Nieuwpoort (B) om tot een tentoonstelling van hun werk in het Nederlandse Nieuwpoort te komen.

Bekijk hier de uitnodiging van Nieuwpoort Dubbel Bekeken (pdf).

Door: Adrie Schippers, Ilona Visser, Iny Hummelink, Jos Hummelink, Jeannette Kleijn, Pim Peet, Matzy van Harten en Hans Keukelaar.