Monumentendag

H48 Gallery is gelegen binnen het beschermd stadsgezicht van Nieuwpoort in de Alblasserwaard. Een jaarlijks terugkerend gegeven in een vestingstad als Nieuwpoort is de nationale Monumentendag. Elk jaar organiseert H48 Gallery een Monumentendag-activiteit, veelal gesteund vanuit het kunstenaarsinitiatief 'Kreaktief'.

In aansluiting met de landelijke 'Open Monumentendag' worden ook in Nieuwpoort iedere tweede zaterdag in september monumenten opengesteld ter bezichtiging. H48 Gallery organiseert activiteiten en tentoonstellingen die aansluiten op het landelijk vastgestelde jaarthema.

Overzicht van Monumentendagen

 • 2010: De smaak van de 19e eeuw
 • 2009: Op de Kaart
 • 2008: Sporen
 • 2007: Moderne Monumenten
 • 2006: Feest!
 • 2005: Religieus erfgoed
 • 2004: Monumenten
 • 2003: Poortse Dozen
 • Poortse Dozen (2003)

  In de Nederlands Hervormde kerk in Nieuwpoort stellen leden van het Kunstenaarsinititief Kreaktief werken ten toon onder de titel 'Poortse Dozen'. Elk van de dozen herbergt een 'Poorts' relikwie.

  Monumenten (2004)

  In H48 Gallery opent de tentoonstelling 'Monumenten' met schilderijen van leoNart (central annunciations) en viltobjecten van Angeliki Toubros. In de Nederlands Hervormde Kerk te Langerak wordt door de vereniging kreaktief een start gemaakt met het 'Orgelproject'.

  Religieus erfgoed (2005)

  Zaterdag 10 september tijdens de Open Monumentendag 2005 vindt vanuit H48 Gallery een evenement plaats. De leden van de kunstenaarsvereniging 'Kreaktief' zullen gezamenlijk werken aan een schilderij van 210 x 270 cm. Het onderwerp van het schilderij is het orgel van de Nederlands Hervormde Kerk te Langerak. Naast deze activiteit zullen er ook etsen en collages geëxposeerd worden met het thema 'Van hier', en het thema van de monumentendag: 'Religie in de Waard'.

  Feest! (2006)

  'Feest' is een tentoonstelling samengesteld ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de beheerscommissie van 'het Arsenaal' te Nieuwpoort. De exposanten, afkomstig uit Nieuwpoort en Langerak, leden van de vereniging Kreaktief, werken regelmatig gezamelijk vanuit verschillende disciplines aan thematentoonstellingen. Naar aanleiding van het thema 'Feest' zijn tekeningen, etsen, olieverfschilderingen en keramische objecten te zien. Feestmutsen, een feeststoel, maskers, roemers, clowns, ballonnen als wolken in de lucht maken alles tot een feestelijk geheel. Van 2 t/m 14 september is de tentoonstelling te zien in het Arsenaal zelf. Daarna wordt de tentoonstelling verplaatst naar 'de Lichtstraat' van het gemeentehuis van de gemeente Liesveld, waar het werk 3 maanden lang te zien zullen zijn. De tentoonstelling is gedurende de openingstijden van het gemeentehuis te bezichtigen.

  Moderne Monumenten (2007)

  Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2007 toonde H48 Gallery vanaf 8 september 'Moderne Monumenten'. Uiterlijkheden en functionaliteit van architectuur monumenten van de 20ste eeuw uit de gemeenten Langerak en Nieuwpoort waren uitgewerkt in monoprints, fotowerk, keramiek en videopresentaties. Bezoekers werden uitgenodigd eigen herinneringen toe te voegen aan het geëxposeerde werk.

  Exposanten: Matzy van Harten uit Langerak, Anja van den Bosch, Iny Hummelink, Jeannette Kleijn, Pim Peet en Ilona Visser uit Nieuwpoort en Adri Schippers uit Waal.

  Op de Kaart (2009)

  Vereniging Kreaktief stelde onder de titel 'Op de Kaart' werk ten toon geïnspireerd op de eigen omgeving. Dit leverde beelden op van de uiterwaarden, markante plekken in Niewpoort, zoals de verdedigingswerken op de wal, en Poortse kraaien.

  De smaak van de 19e eeuw (2010)

  Monumentendag 2010 stond in het teken van breien. Kreaktief participeerde in het molenproject gestart door Iny Hummelink. Voor de wieken van de molen 'de Liefde' in Streefkerk werden honderden breisels van 27 x 45 cm geleverd, van over de hele wereld. Een selectie van de breisels werd twee weken gebruikt om de molen te laten draaien. Alle ingestuurde breisels zijn verwerkt tot dekens en worden via Dorcas verstuurd naar Roemenië.

  Breisels in de wieken van de molen 'de Liefde'. Initiatief van Iny Hummelink. Foto: Leo Cox.