Suus Kooijman

Door: Suus Kooijman
Wanneer: 7 september t/m 19 oktober 2013

Suus Kooijman over haar werk:

De techniek die ik gebruik heet encaustiek. Hierbij wordt het beeld opgebouwd uit bijenwas gemengd met pigment. Meestal begin ik met niks, geen voorstelling , geen kleur. Het is de materie die aan mij vraagt wat ik moet doen. De warme bijenwas, de pigmenten, en de lagen bouwen zich op tot een voorstelling waarvan ik zelf ook vaak niet weet waar het naar toe zal gaan. Tenminste, in het begin.

Het duurt soms even tot het beeld naar voren komt. Alles verstopt zich in een achtergrond die, wanneer ik de lagen afschraap, een beeld naar voren brengen. Gaandeweg kan ik meer sturen en ingrijpen in de materie. Uiteindelijk ontstaan er als het ware meerdere beelden op een paneel.

Verschijnt er een landschap, een veld, een mens? Ik werk door de lagen heen en laat mij keer op keer verwonderen. Een landschap dat zich aan ons voordoet draagt vaak onbekende betekenissen. De mystieke lagen van de werkelijkheid zijn mijn fascinatie. Ik probeer die betekenissen te onderzoeken. Wat zich uiteindelijk in de ondertse laag van mijn beelden afspeelt weet ik zelf alleen..

« terug