Metamorphosen, de tijdelijkheid der dingen

Door: Carola Mokveld
Wanneer: 9 februari t/m 30 maart 2013

"Metamorphosen, de tijdelijkheid der dingen". Binnen deze context zien wij het werk van Carola Mokveld bij H48 Gallery. Zij vervormt materialen, waardoor zij een andere, nieuwe betekenis krijgen.

Oude barbiepoppen worden 'nieuwe helden'. Mokveld wil 'deze figuren ontworstelen aan het clichébeeld van man en vrouw'. Barbie wordt bijvoorbeeld Raponsje, aan wie Carola Mokveld nóg mooiere haren geeft. Op deze haren staan haar ogen vergroot afgebeeld, als symbool voor 'de toegang tot de ziel'. Voor deze expositie is niet alleen gebruik gemaakt van materialen die een zekere tijdelijkheid hebben. Ook is de vorm waarin de dingen zijn zoals wij ze kennen volgens de kunstenares slechts tijdelijk Een gevonden lampenkap wordt haar schitterende hoepelrok.

Voor de expositie in Nieuwpoort heeft zij speciaal ook 'Poortse' vliezen gemaakt. Hierin speelt de schippersjongen van Nieuwpoort een eigen rol. Carola Mokveld werkt ook veel met haar eigen herinneringen. Herinneringen uit haar jeugd, of uit familieoverleveringen. Hoe persoonlijk de verhalen soms ook zijn, toch blijven de beelden die zij schept een metafoor voor ieders verhaal. De beelden zijn universeel. Gaan over wie wij zijn en wie wij willen zijn.

Dorothé Swinkels schrijft in het tijdschrift 'Textiel Plus' over het werk van Carola Mokveld: "Geïnspireerd door mythologische thema's, sprookjes en verhalen, vertellen haar 'nieuwe helden' fascinerende, eigen verhalen: oeroud, van goed en kwaad, leven en dood. Ze scheppen een wereld waarin de kijker zich vertrouwd, maar ook vreemd voelt. Met een ontwikkelend inzicht, vormgevoel en een groot talent voor materiaal, ontstaan zo sculpturale vormen." Met diverse materialen zoals metaal, hout, veren, rubber, papier, maar ook van koffie-pads worden objecten gemaakt. Waarin de kunstenares grote contrasten in beeld en materiaal weet te overbruggen. In haar materiaal zoekt ze de uitdaging, tijdens het scheppingsproces ontstaat er een dialoog.

« terug