'groen ZWART magenta oranje'

Door: Wim van de Goor
Wanneer: 10 februari t/m 2 april 2018

Wim van de Goor heeft een geheel eigen oeuvre ontwikkeld. Zijn werk is invoelbaar, maar soms onnavolgbaar. Zijn queeste richt zich op het concrete en het abstracte. Om greep te houden op de grote variëteit aan kleuren gebruikt hij in zijn verbeelding vier 'kleuren'. Groen, Zwart, Magenta en Oranje.

Groen is voor Wim een abstracte kleur, de kleur die refereert aan alles wat buiten ons is. Deze kleur stond centraal in de tentoonstelling van 2009.

De tentoonstelling die nu te zien is belicht de 'kleur' ZWART. Zwart is voor Wim de kleur die staat voor figuratie. Figuratie die ruimte opeist als aangebrachte vorm ten opzichte van het wit van de 'restruimte'. Hoeveel wit kan er bestaan naast het zwart, naast de figuratie en de abstractie? Hoe is de basisvorm van het canvas? Hoe is de compositie, de geslotenheid of juist de openheid van het grid, of de vorm? Hoe verhoudt zich een compositie tot het universele gevoel van schoonheid? Al deze vragen ontstaan in het waarnemen van het werk, raken opgelost of aangewakkerd.

Als aankondiging naar het vervolg van zijn onderzoek is een voorproef te ervaren van de kleuren magenta en oranje. Magenta, als verbeelding voor alles wat in ons gebeurt, de verinnerlijking, het gevoel. Oranje is de meest concrete kleur. De concretie zelve, in het opeisen van vorm en ruimte.

Kom ZWART ervaren.

« terug